Светът разбра за феноменалния талант на аржентинската пианистка Марта Аргерич през

...
Светът разбра за феноменалния талант на аржентинската пианистка Марта Аргерич през
Коментари Харесай

С бунтовнически дух и остър характер: Какво не знаем за детето чудо на пианото

Светът разбра за феноменалния гений на аржентинската пианистка Марта Аргерич през 1964 година, когато тя, едвам на 24-годишна възраст, завоюва интернационалния Шопенов конкурс за пианисти. Днес Аргерич е може би най-великият жив пианист, а билетите за нейните концерти се разпродават за минути. Току що гледахме необикновен документален филм, част от разнообразните продукции на, от ТВ платформата на EON, който ни въодушеви да ви разкажем повече за нея.

Марта Аргерич е родена в Буенос Айрес, Аржентина. Предците ѝ по бащина линия са испански каталонци, заселили се в Буенос Айрес през XVIII век. Нейните баба и дядо по майчина линия пък са еврейски имигранти от Руската империя. Фамилното ѝ име Argerich произлиза от Каталония, Испания.

Още когато Марта е на 2 години и половина, родителите ѝ виждат музикалната ѝ заложба. На тази възраст тя към този момент е способна да изсвири на пиано партитурите, които брат ѝ учи, или да пресъздаде мелодии, които е чула в осъществяване. На 5-годишна възраст майка ѝ я изпраща на уроци при Винченцо Скарамуца, който ѝ дава първите уроци по пиано в живота и ѝ оказва помощ да развие своето лично възприятие към музиката. 

През 1949 година, когато е на 8 години, Марта прави концертно осъществяване на Концерт за пиано № 1 в до мажор, op. 15 на Бетовен, Концерт за пиано № 20 в ре минор, к. 466 на Моцарт и Френска сюита № 5 в сол мажор, BWV 816 на Бах.

През 1955 година семейство Аргерич емигрира в Европа, по-конкретно във Виена, където Марта стартира да посещава уроци при Фридрих Гулда по негова персонална покана. След това стартира да се образова на разнообразни места в Европа - в Лондон, във Виена, в Швейцария, където има щастието да срещне и най-големите имена на своето време - Бруно Сайдхофер, Фридрих Гулда, Никита Магалов, Мадлен Липати. 

Обучението си приключва при Артуро Бенедети Микеланджели и Стефан Ашкенази.

През 1957 година, на 16 години, в период от две седмици, тя печели два влиятелни конкурса -  Конкурса за музикални реализатори в Женева и Международния конкурс за пианисти „ Бузони “ в Болцано. Именно на състезанието „ Бузони “ тя среща Микеланджели, от който четири години по-късно желае уроци.

През 1965 година Марта Аргерич оставя диря в историята на музиката с присъединяване си на Международния конкурс „ Шопен “, във Варшава, на който тя печели три награди. С развети коси, стремглаво и загадъчно държание, 24-годишната аржентинка превзема сърцата на всички присъстващи. През по-голямата част от надпреварата обаче, успеха ѝ напълно не е сигурна. Но на финала се стига до осъществяването на Първия клавирен концерт на Шопен и се ражда една легенда.

Година по-късно стартира да свири в Линкълн център в Ню Йорк.

С бунтовническия дух тя гневно отстоява своята независимост. А своенравието ѝ постоянно основава компликации на уредниците на концерти. Понякога отказва участия в последния миг, трансформира на място програмата на концертите и даже отхвърля изобщо да бъде продуцирана, макар авансово попълнената от други стратегия. 

Така, през 1961, Марта взема решение да се отдръпна от сцената, когато ражда първото си дете. Завръща се през 1965. Отново се отдръпва за интервала 1973 – 1976 година

Любопитен факт е, че Марта в никакъв случай не е съдена за несъблюдение на ангажимент, защото тя в никакъв случай не е подписвала контракт. 

Характерът ѝ се демонстрира и в нейната дискография. Тя не прави нито една серия от творби единствено на един композитор, а извършва това, което харесва, оставяйки на воля фантазията си.

Марта Аргерич има три брака. От първия си, къс брак с Робърт Чен (Чен Лиан Шенг) има щерка, Лида Чен. От 1969 до 1973 година е омъжена за диригента Шарл Дютоа, с когото си сътрудничи и след раздялата им. От него има щерка, Ани Дютоа. От третия си брак, с американския пианист Стивън Ковачевич, има дъщеря - Стефани Аргерич.

Понастоящем Марга Аргерич живее в Брюксел, с щерка си Стефани, където постоянно образова млади пианисти. Ляга си в дребните часове на сутринта, откакто цяла нощ е свирила, слушала музика или взела участие в дълги полемики в своя блог.

Наричана „ дете знамение на пианото “, с истинските си тълкования на произведения на сантиментални и съвременни композитори, се подрежда отпред на интернационалната музикална сцена.

Завладяващите осъществявания на Аргерич на произведения на Шопен, Шуман, Лист, Прокофиев, Равел, Рахманинов, Бетовен, Барток са запечатани в историята на втората половина на ХХ век и началото на XXI век. 

Марта Аргерич страни от публичността, отхвърля солови изяви, а в един от редките си диалози с пресата споделя „ не обичам да получавам похвали или награди за пътя, който съм минала, тъй като той е в предишното. “

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV –, е богата и разнообразна библиотека със наличие. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно наличие, което включва разнообразни изкуства – спектакъл, балет, опера, класическа и съвременна музика, документални филми и още доста други. Предлага елементарен достъп до световноизвестни продукции, извънредно наличие и специфични оферти, които не могат да бъдат открити в други платформи в България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР